Smoel.nl weblog
10 december, 2002
 
HSK-columnist niet bedreigd

ZWOLLE – Columnist Jan Groen, een pseudoniem, van de Hogeschoolkrant (HSK) van de Christelijke Hogeschool Windesheim is niet bedreigd. Hoofdredacteur ad interim Rineke Wisman van de HSK liet telefonisch weten dat "Jan Groen een aantal onfrisse mailtjes heeft gehad, maar er is geen sprake van bedreiging." Desondanks werd om die reden vorige week de uitgave van Perstribune – een studentenkrant in het praktijkmoduul geschreven journalistiek van de Christelijke Hogeschool Windesheim – tegengehouden.

door Janske Mollen en Ramon Stoppelenburg

Perstribune-redacteur Arnoud Bodde voelt zich desgevraagd ‘genaaid’. "Ik vind het niet fraai dat ze ons van alle kanten een schuldgevoel aan hebben willen praten en ons wezen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben." Bodde zag vorige week zijn artikel met de ware identiteit van de HSK-columnist Jan Groen gecensureerd worden door de opleiding journalistiek van de Christelijke Hogeschool Windesheim.
”Volgens Egbert van Keulen, opleidingscoördinator en HSK-hoofdredacteur ad interim Rineke Wisman was de columnist bedreigd", vertelt auteur Bodde. "De redactie van Perstribune heeft daarom besloten de echte naam van de columnist niet bekend te maken, maar een aangepast artikel te schrijven. Wij wilden het niet op ons geweten hebben als 'Jan Groen' iets zou overkomen omdat wij zijn ware identiteit bekend hebben gemaakt."

Pseudoniem
Bodde was op zoek gegaan naar de echte naam van de HSK-columnist nadat die een week eerder een omstreden column had geschreven. Het College van Bestuur liet de HSK met de column uit de schappen halen. Na een gesprek met redactie, redactieraad en College van Bestuur werd een nieuwe HSK gedrukt. Met op de plaats van de column excuses van de redactie. De columnist zou zijn ontslagen. Het OM stelde een onderzoek in om de strafbaarheid van de column te bekijken.
"Het onderwerp was het gesprek van de dag op school", aldus Bodde. "Iedereen had het erover en toen ik er na enig zoekwerk achter kwam wie zich achter het pseudoniem Jan Groen verschool, besloten de redactie en ik om het artikel te plaatsen." Bodde zat een dag in het archief van de HSK op school en baseerde zijn conclusie op basis van zijn bevindingen en de bevestiging daarvan door twee bronnen die verder anoniem wilden blijven. "Het verhaal op zich was een leuk primeurtje, vooral omdat diverse andere schoolmedia daar ook mee bezig waren."

Onbenullig
Opleidingscoördinator Van Keulen is het helemaal niet eens met Bodde. "Bij de Perstribune gaat het om het nabootsen van hoe het er werkelijk aan toegaat bij een krant, dus daarbij leer je onder andere ook de basisbegrippen van journalistiek: wanneer is iets nieuws?" doceert Van Keulen. "Toen de Perstribune wilde verschijnen met een onbenullig verhaaltje waarin ze de ware naam van die columnist wilden onthullen, heb ik dat tegengehouden en gevraagd wat de nieuwswaarde was van het stukje. Ik vind het Willibrord-Frequin journalistiek die zeker niet in de Perstribune thuishoort. Daarvoor zijn we hier niet aan het opleiden! We zitten in een maatschappelijke situatie waarin het nieuws omtrent de door de HSK-gepubliceerde column beperkt is en er enkel een nieuwswaarde is voor de mensen die zich hekelden om die column. Dus heb ik gezegd 'stop de pers'!" Volgens hem had het artikel dan ook niet de nieuwswaarde die het volgens Bodde en de Perstribuneredactie wel had, die voor de opleiding. "Ik zou het een nieuwswaarde geven als blijkt dat Wim Kok onder een pseudoniem waardeloze columns zou schrijven. Dat is dan een onthulling!" Derdejaars journalistiekstudent Bodde is het wat de nieuwswaarde van het onderwerp betreft niet met Van Keulen eens. "Perstribune schrijft over media voor de studenten journalistiek. Als zelfs RTV Oost gaat bellen omdat ze iets met het onderwerp willen doen en wij hebben al die informatie, dan moeten we daarover publiceren. Het verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar dat Van Keulen nu de docent uit gaat hangen, terwijl we hem verder nooit zien, vind ik ook wel een beetje vreemd."

On-nieuws
De Perstribune met het aangepaste artikel verschijnt vandaag. Volgens Van Keulen is dat ook een slecht artikel. "We zijn overeengekomen dat er in de plaats van het eerste artikel twee andere stukken gepubliceerd zouden worden, met meer nieuwswaarde. Maar nu staat er nog steeds een onbenullig stuk slechte journalistiek in over dat de omstreden columnist bedreigd is. Hij is dan wel niet bedreigd, maar hij loopt logisch nadenkend natuurlijk wel een risico als dit on-nieuws bekend wordt gemaakt. Ik vind het allemaal lawaai om niks", aldus Van Keulen. Bodde snapt niet waar Van Keulen zich dan zo druk over heeft gemaakt.

In de Zwolse Courant van afgelopen zaterdag verscheen een artikel over het niet verschijnen van de Perstribune. Daarin gaat de krant in op het niet bekendmaken van de ware identiteit van de columnist van de HSK. Bodde zegt in het artikel dat het oorspronkelijke artikel van zijn hand de redactie een goed verhaal leek voor hun kleine doelgroep. "Perstribune valt echt niet bij Bin Laden op de deurmat".
Morgen wordt geëvalueerd met de redactie en de begeleidende docenten van Perstribune en opleidingscoördinator Van Keulen, wist Bodde te melden. "Ik ben er nog steeds honderd procent van overtuigd dat mijn onderzoek klopt", zegt de Perstribune-auteur.

Lees ook: Columnist Jan Groen blijft Jan Groen heten (Zwolse Courant)
 
Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage
sinds 16 december 1999, dus...

Archieven
januari 2002 / februari 2002 / maart 2002 / april 2002 / mei 2002 / juni 2002 / juli 2002 / augustus 2002 / september 2002 / oktober 2002 / november 2002 / december 2002 / januari 2003 / februari 2003 / maart 2003 / april 2003 / mei 2003 / juni 2003 / juli 2003 / augustus 2003 / september 2003 / oktober 2003 / november 2003 / december 2003 / januari 2004 / februari 2004 / maart 2004 / april 2004 / mei 2004 / juni 2004 / juli 2004 / augustus 2004 / september 2004 / oktober 2004 / november 2004 / december 2004 / januari 2005 / februari 2005 / maart 2005 / april 2005 / mei 2005 / juni 2005 / juli 2005 / augustus 2005 / september 2005 / november 2005 / april 2006 /


Powered by Blogger

Aanmelden bij
Posts [Atom]